Kolesterol og kosthold

Endringer i kostholdet ditt kan bidra til en senkning av kolesterolnivået og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Det å forstå hva du skal unngå og hva du skal legge til i matvanene er første skritt hvis du skal senke kolesterolet på en naturlig måte. Det handler om å være smart og ikke gå i feller på grunn av for lite kunnskap. Mye grønnsaker og frukt bør alltid være er del av kostholdet. Raske karbohydrater fører ikke nødvendigvis til høyere kolesterol, men på grunn av det hurtige opptaket i magen blir du raskt sulten igjen og dette fører til at du spiser mer.

Disse matvarene bidrar til å senke kolesterolet:

Fiber

Alle mennesker, med eller uten høyt kolesterol, bør spise fiberrik mat. Havre og bygg inneholder den spesielle fiberen betaglukan, som naturlig senker kolesterolet. Betaglukan danner en gele i tarmen som binder gallesyren og tar den med seg ut av kroppen på en naturlig måte. Leveren må da produsere mer gallesyre og bruker det øverflødige LDL-kolesterolet i blodet til prosessen. Resultatet er en reduksjon av LDL-kolesterol og totalkolesterol i blodet. Skal du senke kolesterolet ved hjelp av betaglukan må du innta minst 3 g per dag, noe som kan være vanskelig å få til gjennom vanlig kosthold. Som eksempel må du innta minst 3 store porsjoner havregryn for å komme opp i denne mengden. Betavivo havrehjerter er patentert og er utviklet på en spesiell måte for å sikre at hver porsjon inneholder 3 g betaglukan, som er nødvendig mengde for aktivt redusere kolesterolet. Studier viser en reduksjon av LDL-kolesterol og totalkolesterol med 10–15 % etter to til tre måneders bruk av Betavivo havrehjerter.

Frukt og grønnsaker

Spis minst 5 porsjoner frukt og grønnsaker per dag, i tråd med anbefalingene for befolkningen ellers. En porsjon er ca. 80 g. Skal du følge anbefalingene, er det lurt å starte allerede til frokost med frukt eller bær som tillegg til yoghurt naturell og havregryn.

Umettet fett

Det finnes to typer umettet fett, enumettet og flerumettet. Produkter med mye umettet fett (f.eks. fet fisk, avokado, oliven, olivenolje og nøtter) inneholder vanligvis begge varianter, men en av dem er i flertall. Omega-3-fettsyre er et eksempel på umettet fett som er bra for hjertet (finnes hovedsakelig i fet fisk som laks og makrell). Både enumettet og flerumettet fett har en god effekt på kolesterol og reduserer mengden av LDL-verdier i blodet. Uavhengig av om fettet er umettet eller mettet skal du ikke innta for mye av det (f.eks. olivenolje), for alt er 100 % fett og inneholder derfor mange kalorier.

Matvarer som bør unngås

Mettet fett

Kolesterol i matvarer, som i egg og lever, har svært liten effekt på kolesterolnivået i blodet. Forskning viser at det heller er mengden mettet fett som øker kolesterolet. Mettet fett finnes i smør, spekk, kjøtt og animalske produkter med høyt fettinnhold som pølse, fet ost, fløte, melk og yoghurt. Disse er fettstoffer vi må kutte ned på til fordel for vegetabilske oljer, nøtter, frø og fisk.

Transfett

Transfett er umettet fett som gjennom en herdingsprosess endres til mettet fett. Industrielt framstilt transfett legges til i andre produkter for å øke holdbarheten og gi produktet rett konsistens. Transfett finnes i kaker, kjeks, paier, pommes frites og godteri. Hvis det står «delvis herdet fett» i innholdet, betyr det at varen inneholder transfett. Dette er enda farligere enn mettet fett.

Alkohol

Regelmessig forbruk av store mengder alkohol kan øke kolesterol og triglyserider. Små mengder alkohol kan være «sunt», men det betyr ikke at det bidrar til å senke kolesterolet. Derfor er moderasjon alltid å foretrekke når det gjelder alkohol.