Kolesterol

Kolesterol er et lipid (et fettstoff) og kan beskrives som et voksaktig stoff i blodårene.

En stor del av kolesterolet produseres i leveren, men vi får også kolesterol fra animalsk mat som rødt kjøtt, egg og smør. Kolesterol har en viktig oppgave i å produsere vitamin D, hormoner og gallesyre for fordøyelsen. Et overskudd kan derimot øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Kolesterol er ikke vannløselig og kan derfor ikke transporteres i blodårene alene. Å komme seg rundt krever transportkapsler som får kolesterolet fra leveren inn i blodet, disse kalles lipoproteiner. De to vanligste lipoproteinene som transporterer kolesterol er HDL (high density lipoprotein) og LDL (low density lipoprotein), også kalt bra og dårlig kolesterol.

Andre lipider

I tillegg til kolesterol finnes det også en annen type lipid (blodfett) kalt triglyserider. I motsetning til kolesterol kommer triglyserider bare fra maten vi spiser, og produseres altså ikke i kroppen. Hvis du har for mye sirkulerende triglyserider i blodet ditt, kan risikoen for hjertesykdom øke.

Medvirkende faktorer til høye nivåer av triglyserider er fremfor alt en usunn livsstil, overvekt og i noen tilfeller diabetes.

Hvordan senke kolesterolet?

Det er mulig å senke kolesterolet ved hjelp av reseptbelagte medisiner, men det finnes også reseptfrie alternativer for å senke kolesterolet. Det er viteskapelig dokumenter at Betavivo havrehjerter er et alternativ som senker kolesterolet, naturlig og uten bivirkninger!

Nedenfor kan du lese mer om forskjellen mellom HDL- og LDL-kolesterol, kolesterol og kosthold, risiko for kolesterol og mer!