Lavt blodsukker

Lavt blodsukker, også kjent som hypoglykemi, kan ramme personer som har diabetes og prediabetes.

Hypoglykemi betyr lavt blodsukker – dette skjer når du har blodsukkernivå som er 4 mmol/l eller lavere. Det er ikke tilstrekkelig til å gi kroppen energi, og derfor må man tilføre hurtigvirkende karbohydrater. Hypoglykemi kan oppstå hvis du har tatt for mye insulin, hoppet over et måltid, ikke spist nok karbohydrater eller drukket store mengder alkohol.

Symptom på lavt blodsukker

Symptomene på hypoglykemi varierer fra person til person, men normalt viser symptomene seg gjennom at du svetter, rister, er forvirret, sulten, trett, har tåkesyn, konsentrasjonsvansker og hjertebank.

Husk å alltid kontrollere blodsukkeret hvis du tror at du har insulinføling!

Behandle hypoglykemi

Dersom blodsukkeret er under 4 mmol/l må du spise 15–20 g hurtigvirkende karbohydrater.

Velg ett av alternativene nedenfor:

  • Et lite glass søt (ikke lettprodukt) drikke
  • Minst tre druesukkertabletter
  • Fem godteribiter, for eksempel gelébringebær
  • Et glass juice

Kontroller blodsukkernivået etter ti minutter for å se om nivået er over 4 mmol/l, hvis ikke bør du spise ytterligere 15–20 g karbohydrater og repetere prosessen.

Noen personer må følge opp med langsomme karbohydrater for å hindre at hypoglykemi oppstår på nytt. Du kan for eksempel spise en sandwich, en frukt eller Betavivo havrehjerter med melk. En porsjon Betavivo reduserer blodsukkertoppene og bidrar til mer stabile nivåer som igjen motvirker lavt blodsukker.