Blodsukkernivå

Blodsukkernivået måles etter mengden glukose (blodsukker) du har i blodet ditt på et bestemt tidspunkt.

Blodsukkernivået måles etter mengden glukose (blodsukker) du har i blodet ditt på et bestemt tidspunkt. Mengden gis som en konsentrasjon, målt i millimol per liter (mmol/l). Normalt varierer nivåene fra 4 til 8 mmol/l på en dag, høyest rett etter et måltid og lavest når du kommer står om morgenen. Hvis du har diabetes eller prediabetes kan blodsukkernivået ofte være både høyere og lavere enn normalintervallet.

Målet med diabetesbehandling er å ha så normale blodsukkernivåer som mulig og uten bivirkninger. En person uten diabetes har normalt et blodsukkernivå på 4,0–5,9 mmol/l før måltidet starter og mindre enn 7,8 mmol/l 90 minutter etter at måltidet er avsluttet. Individuelle mål fastsettes av legen som også vil ta hensyn til eventuelle andre faktorer.